Parajudo - Anpassad Judo

Vad är parajudo eller anpassad judo? 

Judo kommer ursprungligen från Japan och skapades av Jigoro Kano, vid 1800-talets slut. Jigoro Kano utvecklade judon ur en annan kampform, ju-jutsu, och renodlade teknikerna efter ett eget koncept som i allmänhet kallas för Kodokan Judo. 

Judo går ut på att besegra motståndaren genom teknik, snabbhet, smidighet och styrka. Behärskar man judo har man samtidigt kontroll över sin kropp och sitt medvetande. Vill du träna upp din smidighet, utveckla din koordinationsförmåga, få bättre kroppskontroll och balans är judo en bra träningsform. Du lär dig enklare grepp och du lär dig falla utan att göra dig illa. Vare sig du är man, kvinna, gammal, ung, vill tävla, eller bara träna och motionera, så är judo en sport som passar alla.

 Övergripande kan man dela in paraidrott i tre kategorier; 

  • idrottare med synnedsättning 
  • idrottare med rörelsenedsättning
  • idrottare med  intellektuell funktionsnedsättning 

Vi har utbildade tränare och fokuserar på att inkludera alla som vill prova på judo och har träningspass för anpassad judo sedan 2019. Vi har en dedikerad träning i veckan (onsdagar 18.30-20.00) som är öppen för alla, oavsett vilken kategori av paraidrottare man tillhör. Inom parajudon ingår inte de farligare momenten, som till exempel armlås, strypningar och offerkast. Vi tränar utifrån varje persons egna förutsättningar. Det absolut viktigaste av allt är att man har roligt när man tränar!

Ledsagare eller assistent kan vara med på mattan vid behov. 

Kontakta oss och diskutera era behov på info@ekerojudo.se  

Välkomna till Ekerö Judoklubb!